Добра практика от сферата на хотелиерството – как член на ССИ превърна луксозен семеен хотел на брега на язовир Доспат в дом за възрастни хора

>>> Съюз за Стопанска Инициатива » Добри практики » Добра практика от сферата на хотелиерството – как член на ССИ превърна луксозен семеен хотел на брега на язовир Доспат в дом за възрастни хора

В Западните Родопи търсят нов бизнес модел за семейното хотелиерство в посока на социалните услуги

Автор: Теодор Дечев

Луксозен семеен хотел загърбва изключително атрактивните си досегашни предложения към любителите на ловния туризъм и въдичарството. Собствениците му смятат да се отдадат на работа в сферата на социалните услуги. Семейният хотел „Емили“ в Сърница отговаря на предизвикателствата на кризата с радикална смяна на профила си. През последните години, собствениците на хотела вложиха огромен труд и не малко средства в неговото разширяване, доизграждане и в разширяване на спектъра на предлаганите услуги и глезотии. Въпреки това, те виждат, че е необходима коренна промяна в сегашната ситуация на всеобща стагнация.

Собствениците на хотел „Емили“ в Сърница смятат да го превърнат в изискан дом за стари хора, които не се нуждаят от специална медицинска помощ. Въпреки постигнатите успехи с привличането на туристи от Испания и други европейски страни, в Сърница сериозно смятат, че преориентирането към социалните услуги ще се окаже и рентабилно и социално отговорно. С други думи, превръщането на ловното гнездо в дом за стари хора се очаква да се окаже добра бизнес практика.

Какво е положението в момента?
Днешният Семеен хотел „Емили“ се намира в град Сърница, в местността „Орлино“, на брега на язовир „Батак“, недалече от познатия на много хора лагер на Армейско физкултурно дружество „Тракия“. Сърница е разположена в Доспатската котловина, непосредствено до най-високата точка на язовир Доспат. Без съмнение, това е едно от най-красивите места не само в Западните Родопи но и изобщо в страната. Разстоянията до най-близките населени места са съвсем приемливи: намира се на 100 километра от Пазарджик, на 50 километра югозападно от Велинград и на 20 километра северозападно от Доспат.

Мястото е много популярно сред ловците и сред въдичарите. Язовир Доспат разполага с огромно рибно разнообразие – в него се въдят костур, шаран, уклей, червеноперка, балканска пъстърва и американска пъстърва. Любителите на водния туризъм обожават региона, поради чудесните възможности за гребане и за каране на водни ски. Околността предлага много приятни маршрути за велотуризъм. Не по-малко приятни са и пешеходните маршрути, които очароват любителите на стария, добър класически планински туризъм.

Едновременно с това, околностите на Сърница дават отлични възможности за съзерцание на природата. Огромното видово разнообразие на птичия свят предлага прекрасни възможности за любителите на орнитоложкия туризъм и за професионалните орнитолози.

Хотелът разполага с девет двойни стаи, три тройни стаи, с два апартамента, има работещ нон-стоп лоби бар и две механи (голяма и малка), паркинг и безжичен интернет. Всички стаи и апартаменти са със самостоятелен санитарен възел, парно и сателитни телевизионни приемници.

С цената на значителни усилия, „Емили“ вече има необходимата инфраструктура, за да предлага спа – процедури: сауна, парна баня, джакузи и малко басейнче. Съвсем наскоро приключи обновяването и разширяването на хотела, извършено с привличането и на средства от европейските фондове, както и с много сериозно лично съфинансиране.

Амбициите за новата социална услуга
Както се вижда, наличната инфраструктура на хотела дава пълното основание на собствениците да смятат, че може лесно да го пригодят за нуждите на предоставянето на социална услуга – дом за стари хора. Възрастните хора ще имат отличната възможност да живеят на изключително живописно място с най-чист въздух и тишина. Всички екстри, които са предлагани до сега ще останат и за бъдещите възрастни обитатели на преориентиращият се в дейността си семеен хотел.

Огромно преимущество е фактът, че освен спокойствието, което природата предлага около Сърница, обитателите на дома за стари хора ще пребивават в зона с нулева криминална престъпност. Те ще живеят в съседство с едни от най-дружелюбните, честни и работливи хора в България.

Намеренията на хотелиерите в Сърница, отразяват рефлекса на по-динамичните малки предприемачи, които усещат възникващите възможности. Изискванията към качеството на социалните услуги растат. Частният сектор навлиза в тази сфера от няколко години. Платежоспособна клиентела не липсва, стига да можеш да докажеш добросъвестността си и качеството на предлаганото обслужване.

Точно тук е силата на семейството от предприемачи, които вече години работят над развитието на хотела си и имат безукорна репутация като хора и бизнесмени. За предлаганата качествена социална услуга, в „Емили“ не разчитат на субсидии или на „квоти“ от държавата. Те просто предлагат качествен продукт, опирайки се на дългогодишния си опит в семейното хотелиерство и в обслужването на взискателни клиенти.

Появява ли се нов бизнес модел за семейното хотелиерство?
Идеята на собствениците на „Емили“ да пренасочат дейността си от привличане на клиенти за ловен и риболовен туризъм към осигуряване на качествена социална услуга на високо ниво показва, че малките предприемачи не възнамеряват да стоят със скръстени ръце пред кризата, която се отразява на всичко. Европейската финансова криза няма как да не се отрази на броя на туристите, търсещи скъпо платени и луксозни преживявания.

В тази ситуация хората инвестирали в собствения си бизнес търсят алтернатива. Идеята за обръщане към социалните услуги не е никак за подценяване. Нищо чудно в скоро време и други да последват идеята на хотелиерите от брега на язовир Доспат да превърнат ловджийското гнездо в достолепен и уютен дом за възрастни хора.

В случай, че желаете да се свържете със собствениците и мениджърския екип на Семеен хотел „Елица“ и да почерпите опит от тях в това начинание можете да използвате следните координати: 0886 46 85 25 ; 0895 79 02 65 – Емилия Курдова ; hotel.emili@abv.bg

Статията е поместена в електронния вестник „Свободен народ online“.

This is also available in: English

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>