Европейската комисия одобри националните доплащания за 2013 година.

>>> Съюз за Стопанска Инициатива » Полезна информация » Европейската комисия одобри националните доплащания за 2013 година.

Ще връщат акциз на земеделските производители.

Европейската комисия е одобрила отпускането на националните доплащания за 2013 г. за Р. България. Одобрените схеми за национални доплащания се отнасят за земеделска земя, тютюн, говеда, биволи, крави с бозаещи телета, овце – майки и кози – майки. От своя страна Правителството одобри конкретния размер на подпомагането по схемите.

Средствата на площ се определят в размер на 32 милиона лева. От подпомагането с национални доплащания за хектар земеделска земя се изключват площите, заети с лозя от сортове за производство на вино, тютюневите насаждения и постоянно затревените площи.

Междувременно, народните представители от всички политически сили в Комисията по земеделие при Народното събрание единодушно гласуваха, че държавата трябва да връща пари от акциза за горива на всички земеделски производители. Имат се пред вид зърнопроизводителите, животновъдите, овощарите и зеленчукопроизводителите. Това стана по време на обсъждането на проектозакона за акцизите и данъчните складове в Комисията по земеделие в Народното събрание.

Държавата ще плаща акциза върху 7,9 литра на декар разход на гориво, докато при ливадите ще се признава около два литра на декар, решиха депутатите. При животновъдите ще се признава разход на „животинска единица“. Предстоят нови обсъждания, между първо и второ четене на проектозакона, по време на които ще се реши, дали ще се взема пред вид категорията на земята, която би могла да доведе до увеличаване на разходите за обработка, както и съответната площ.

Снимка: johndeeredistributor.bg

This is also available in: English

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>