Новата онлайн мода – успешен бизнес модел за микропредприятията

>>> Съюз за Стопанска Инициатива » Добри практики » Новата онлайн мода – успешен бизнес модел за микропредприятията

Затворените онлайн магазини за евтини маркови дрехи, обувки и стоки за дома са новият хит за е-търговците в България

Вие сте специални. Затова ще ви дадем правото да се регистрирате в нашия затворен онлайн клуб, където ексклузивно ще получавате оферти за маркови стоки, при това на ниски цени.

Съвсем накратко това е ключовото послание на набиращите все по-голяма популярност в България затворени клубове за електронна търговия. Те навлязоха на местния пазар предимно като разширения на вече разработени румънски онлайн магазини през последните три години. Резултатите им през последните няколко месеца обаче показват, че приемът им на местна почва е повече от добър. Доказателство за това са оборотите на най-големия електронен магазин от такъв тип в България – Fashion Days (www.fashiondays.bg), чиито приходи за 2012 г. възлизат на 16.7 млн. лв., нараствайки повече от 4.5 пъти спрямо 2011 г. Финансовите данни на пазарния лидер сочат също, че компанията регистрира загуба от малко над 1 млн. през миналата година, но това се дължи най-вече на изключително активната маркетингова и рекламна активност, която съпровожда навлизането на бранда на нов пазар. Въпреки това обаче само за три години българското подразделение на основаната и управлявана от Швейцария компания вече е второто по-големина в региона, а перспективите за развитието му са обещаващи, коментира за “Капитал” Ева Вучева, изпълнителен директор на “Фешън дейс шопинг”.

Поръчай сега или гориш

Моделът на затворените клубове за онлайн търговия се базира на няколко основни правила. Първо, за да можете да виждате цените на стоките и да пазарувате, трябва да сте регистрирани в дадения сайт. Второ, самите стоки се предлагат изключително на кампаниен принцип чрез т.нар. колекции, които се сменят буквално на ежедневна (в някои случаи на седмична) база. Характерно е, че обикновено тези колекции са ограничени и с големи отстъпки, което принуждава регистрираните потребители, които получават известия по имейл, да се състезават при правене на покупките. Самите колекции се формират по-скоро на субективен принцип и не е задължително в тях да има само стоки от един производител. С повишаването на конкуренцията един от важните критерии за избора на колекция е какви са предложенията на основните конкуренти.

Продажбата на маркови стоки на ниски цени е възможна, защото доставките не се осъществяват веднага, а в период, който варира между 10 и 25 дни. Това е така, защото собствениците на тези онлайн магазини не държат стоката на склад, а събират поръчките от своите клиенти, след което правят заявка до своите доставчици, които обикновено са компании от Западна Европа (Франция, Италия, Германия, а също и Турция). Те доставят стоката, която след това се разпределя между клиентите.

Именно отложените поръчки плюс големите количества са ключът към постигането на по-ниските цени. За момента моделът е силно разработен в сферата на дрехите и обувките, но постепенно започва да излиза извън тази рамка като едно от направленията са например стоките за дома. “Сайтът vivre.bg, който е румънски и набляга на аксесоари за обзавеждане, стоки за кухнята и дома, и на всякакви неща, които са необичайни и за които нямаш време да обикаляш по магазини като ненормален е пример за това”, разказва Сребрин Ватралов, сериен интернет предприемач и собственик на Grabo.bg, както и на новия клуб за е-пазаруване Trendo.bg (www.trendo.bg). Според него много от потребителите на тези клубове реално пазаруват не защото търсят нещо конкретно, а импулсивно при получаване на правилната като цена и качество на оферта.

Ева Вучева от Fashion Days изброява още причини за успешността на модела. “България е малък пазар и в този смисъл все още не особено интересен за много от световноизвестните брандове, както и немалка част от големите модни концерни, особено тези зад океана. Това, в комбинация с фрагментирания традиционен пазар, наличието на много търговски центрове, а оттам и разфокусираният човекопоток между тях, прави една инвестиция на местно ниво не особено рентабилна”, казва Вучева, която преди да застане начело на българския бизнес на Fashion Days, работи в интернет компанията “Нет Инфо.БГ”. “Така flash sales сайтовете (бел. авт. – импулсивни продажби през затворени онлайн клубове) лесно откриват своята ниша – предлагат богат набор от марки, особено такива, които не са достъпни на местния пазар. И поради бизнес модела си успяват да ги предложат на изключително атрактивни цени. А цената е все още един от най-важните фактори на местния пазар”, разяснява Вучева.

Автор: Асен Георгиев – вестник „Капитал
Снимка: www.darikfinance.bg

This is also available in: English

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>