ОП „Конкурентоспособност“ е еднствената програма,която не е загубила средства през 2013 година.

>>> Съюз за Стопанска Инициатива » Полезна информация » ОП „Конкурентоспособност“ е еднствената програма,която не е загубила средства през 2013 година.

На пресконференция преди официалната церемония за връчване на годишните награди „Конкурентна България” 2013 за най–успешен проект по ОП „Конкурентноспособност” за 2013 година, Юнал Тасим, заместник министър на икономиката и енергетиката, и Ели Милушева, ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма, коментираха перспективите й.

Ели Милушева заяви, че ОП „Конкурентоспособност“ е единствената програма до момента, която не е загубила средства за 2013 година. Според нея са изпълнени всички предварителни планове, даже били постигнати по–добри резултати от предвиденото, а програмата за иновации била преизпълнена със 150 процента. Единственото, което е останало да се договорира е схемата за „Технологична модернизация”. Крайният срок за набиране на проектни предложения беше 27–ми декември. Оценката на проектните предложения ще продължи три месеца, като през април се очаква да има вече нови сключени договори. С това ще приключи изпълнението на Оперативна програма „Конкурентоспособност“ 2017 – 2013.

 

От своя страна, Юнал Тасим определи изминалата година като „категорично успешна“. Той оповести, че към 31–ви септември 2013 г., са приключили плановите разплащания. Последната дейност по „Технологична модернизация” не е била предвидена за 2013 г., 50-те милиона по нея не са били  предвидени въобще в оперативната програма.

 

„Тези пари са факт и тези пари следващата година ще бъдат в българския бизнес. Това, което не беше предвидено за годината, бяха и 146 – те милиона наддоговаряне по иновации, които ще се влеят догодина в нашата икономика и които ще дадат нашия скромен принос за развитието на държавата ни. Тенденциите за 2014 година са добри, мисля че нашият екип е един изключителен екип и дава своя принос. Така че догодина имаме два пъти по – големи разплащания, а първите непредвидени вече са постъпили при нас от тази година. Така че нашият старт за следващата година вече е даден, ускорението е много добро“ – заяви Юнал Тасим.

 

Заместник-министърът на икономиката съобщи също така, че към средата на октомври месец, Министерството на искономиката, енергетиката и туризма е предприело акция за спасяване на пари по ОП ”Околна среда”. Действията им не са били успешни,  защото е имало проблеми при определянето на прогнозните загуби от ОП „Околна среда”.

 

Ели Милушева поясни, че за 2013 г. са сключени общо 2619 договора. В самия край на 2013 г. се очакваше да се сключат още 230 договора в последния момент, какато и още 100 – 120 договора по „Технологична модернизация”. Към края на 2013 г., по ОП „Конкурентоспособност“са подкрепени 1237 предприятия в различните категории – микро, малки и средни и големи предприятия.

 

Пак към края на 2013 г. договорените средства са на обща стойност 1280000 евро, което отговаря на 88,5 на сто от общите ресурси на програмата. Разплатени са 656 милиона евро, което отговаря на 56,45 процента от бюджета на програмата. Сертифицирани са  625 милиона, което отговаря на 55 на сто от бюджета на програмата.

 

Според наличните данни са създадени 2973 работни места, въведени са 760 стандартизирани системи за управление. Данните са за целия програмен период.

 

Юнал Тасим с особена гордост изтъкна, че по оценка на предишните две правителства, слежебното и на ГЕРБ, е имало риск от загубване на 60 милиона евро от оперативната програма. На 31–ви септември 2013 г., от МИЕТ са обявили, че такъв риск вече няма и че започва усвояването на средствата за 2014 година. Според други оценки на служебното правителство е имало риск през 2014 г. да се изгубят около 120 милиона евро, но тази опасност също е преодоляна. През 2014 г., ОП „Конкурентоспособност“ ще разполага с 224 милиона евро – два пъти повече, отколкото през 2013 г.

 

Според Ели Милушева, бюджетът за следващия програмен период ще е почти същият като за досегашния – 1600000 евро – малко повече, отколкото беше досегашната оперативна програма. Юнал Тасим напомни, че България има още две години за усвояване на всички средства.

 

Най–успешните проекти са в сферата на информационните и комуникационните технологии, при някои произвидствени фирми, също така при медиите и при творческите индустрии.

 

На въпрос на какъв етап е проектът на държавното дружество „София Тех Парк“, което се финансира по ОП „Конкурентоспособност“ и на което МИЕТ е принципал, Ели Милушева отговори, че това е един много хубав, амбициозен и мащабен проект. Той се случва за пръв път в България и аз наистина се надявам той да се случи добре. Тя откровено заяви, че „за времето, което остава по тази оперативна програма обаче, той не може да бъде изпълнен“. Затова дейностите ще се осъществят през следващия програмен период, който продължава до 2020 година. Екипът работи, дейностите по проекта се движат по график и се спазват се, но това е „един много амбициозен и много труден проект, с много трудни договори и обществени поръчки, които сами по себе си много забавят проекта“.

 

Юнал Тасим поясни, че по ОП „Конкурентоспособност“ има два големи проекта – газовата връзка със Сърбия и „София Тех Парк”.

 

„Отсега ви уверявам, че следващият планов период оперативната програма няма да се захваща с такива големи проекти по много причини“ заяви той.

 

Медиите проявиха интерес, дали през 2014 година няма да бъдат пуснати някои нови схеми по новата програма. На това Ели Милушева отговори, че „бизнесът в момента категорично иска технологична модернизация, тоест виждаме по заявения интерес от тяхна страна. Другият голям интерес са иновациите, тоест ние имаме готовност подобни схеми да пуснем веднага и това няма да е нищо трудно и ново за нас, нито пък за бизнеса, но това трябва да се обсъжда“.

 

През месец януари започва оценката на „Технологична модернизация” по досегашната оперативна програма, като се очакват над 1500 проекта. Юнал Тасим заяви, че „процедурите ще бъдат съкратени и опростени“. Според него, въпросът не е просто да се усвояват много пари, това се правело и до сега, въпросът е да се усвояват пари, които да създават качество в икономиката. Извън обявените досегашни постигнати параметри по ОП „Конкурентоспособност“, по схемата „Джереми” има подкрепени над 5000 предприятия.

 

На въпрос дали са извлечени поуки от грешките, допуснати през този програмен период и ще влезем ли по – подготвени в следващия програмен период, Юнал Тасим отговори:

 

„Силно се надявам, защото нашите бенефициенти са фирми, които имат наистина тежка история и всички вече се научиха да правят проекти, както и нашата администрация вече е много по – адекватна. Аз мога да кажа, че последните четири месеца е много по – отговорна и не случайно тези резултати са факт в края на годината, така че следващият планов период ще бъде значително по – добър за усвояване, въпросът е не просто усвояване, а тези средства да бъдат усвоени по най – добрия начин, така че да доведат до качествено развитие, а не просто усвояване на европейски средства“.

 

Според заместник министъра на икономиката, има лесен и труден начин за усвяване на европейските средства. Лесен начин примерно е, технологичната модернизация, където  много бързо да се усвояват големи обеми пари. Но според него, „голямото предизвикателство е да се усвояват пари по иновациите и зелената икономика, защото там добавената стойност на тези средства е много по – голяма. В крайна сметка само така ще отскочим от последната икономика на Европа. Защото ако продължаваме само с „Технологична модернизация” ще останем през следващите много години последната икономика. Така че усилията ни ще бъдат насочени към иновации и зелена икономика. Това са големите възможности на България и големия шанс“.

 

Във връзка с възможностите на малките и средните предприятия да се възползуват от новата процедура, Юнал Тасим обясни, че усилията на екипа на оперативната програма са насочени главно към малките и средните предприятия, като 20 процента от целия бюджет все пак ще бъдат за големите предприятия.

 

„Тези 1037000, които са от Европейския фонд за регионално развитие, плюс нашите 161 милиона евро ще бъдат насочени главно към малкия и средния бизнес“, заяви той.

Автор: Теодор Дечев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>